
Çok yakında gerçek kokpit içinden eğitim videolarımız gelecektir farkımız bu olsa gerek ! :)

EĞİTİME DAİR ...

FSX NEDİR?
UÇUŞ SİMULATORÜ
-İCAO VE İCAO KODLARI NELERDİR?
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) dünya çapında uluslararası sivil havacılığı güvenli ve düzenli gelişmesini teşvik etmek amacıyla 1944 yılında kuruldu. Bu havacılık güvenliği,verimlilik ve düzenlilik, hem de havacılık çevre koruma için gerekli standartlara ve yönetmelikleri belirler. Örgüt, 191 üye ülkeler arasında sivil havacılığın her alanında işbirliği için hizmet vermektedir.
Görevleri:
Uluslararası sivil havacılığın güvenli ve düzenli bir şekilde büyümesini sağlamak;
Barışçıl amaçlara yönelik uçak tasarımı ve işletmesini teşvik etmek;
Sivil havacılık için havayolları, havaalanları ve hava seyir tesislerinin gelişimini desteklemek;
Uluslararası kamuoyunun güvenli, düzenli, verimli ve ekonomik hava taşımacılığı ihtiyaçlarını karşılamak.
ICAO kodundaki ilk harf bölge bildirir. Bu nedenle ICAO kodları IATA kodlarından farklı olarak coğrafî bilgi verir. ICAO kodundaki ikinci harf pek çok kodda ülke bildirir. Örneğin Türkiye'deki meydanların ICAO kodları LT ile başlar (L bölgesi, Türkiye). Benzer şekilde Libya'daki ICAO kodları HL, Fransa'dakiler LF ile başlar. Ancak Küba (MU) ve Danimarka'dakiler (EK) gibi ikinci harfi ülke adının ilk harfi olmayan meydanlar da vardır. Kanada, ABD, Avustralya gibi bazı büyük yüzölçümlü ülkeler bölge karakterini (ilk harf) başka bir ülke ile paylaşmazlar.
I, J, X ve Q harfleri ICAO bölge kodu (ilk harf) olarak kullanılmazlar.

FSAİRLİNES NEDİR?
-FSAirlines flight tracker programı ile birlikte uçuş saatlerinizi kayıt altında tutarak analizlerinizi görebilirsiniz
FSA Airlines İlk Deneme Uçuşları
FSAirlines üzerinden aramıza yeni katılan online pilotların, FSA Client kullanımına alışabilmesi, daha önceden FSA tecrübesi olan online pilotların ise bu tecrübelerini sergileyebilmeleri adına icra edilecek olan iki deneme uçuşu bulunmaktadır.
Bu uçuşlar başlangıç sırası önemli olmamakla birlikte Ankara - Antalya ve Antalya - Ankara uçuşlarıdır. Bu uçuşların her birini en az %90 puan alacak şekilde tamamlayan sanal pilotlar kendi seçecekleri çağrı kodunu alarak rezerveli uçuşlarına başlayabileceklerdir.
Öncelikle FSA uçuşunu özetleyelim:
1. FSA da Uçak ve pilot aynı havalimanında olacak.
2. Filo sekmesinden müsait olan uçağı tespit ettikten sonra Profil sayfanızdan bilet al seçeneği ile pilotu o havalimanına gönderin. (hemen gidecektir)
3. Rezervasyona tıklayın, sarı renkli deneme uçuş planlarından birini seçin.
4. Uçağınızı seçip rezervasyonu tamamlayın.
5. FSX i başlatıp Free Flight da kurulumu yapın. Kapıdayken FSA clientı çalıştırın.
6. FLY NOW seçeneğini seçin. Yakıt Bölümü gelecektir. FSA Client' ı Uçağınız Yakıt Tankları ile direk bağlantı kurabilmektedir. Dolayısı ile gelen ekranda çıkan yakıt, FSX i başlattığınızda uçağın içinde ki yakıttır. (Full depo)
7. LTAC-LTAI için 5000kg yetecektir.
8. Default uçak için siz FSA Client uzerinde 2500 sağ 2500 sol kanata alın. FUEL UP seçeneğini seçip bu miktarı uçak tanklarına direkt yükledikten sonra çıkan ekranda FLY NOW' ı seçin, uçuşu kaydetmeye başlayacaktır.
9. Yükleme uçak ile uçuyorsanız (Örneğin: PMDG) FSA Clientan aldığınız yakıtı işlemez. Dolayısı ile orda da tam tersi önce 5000 kg yakıtı PMDG738 FMC menusunden alın, Sonra FSA clientı çalıştırın.
Zaten fly dediğinizde farkedeceksiniz ki FMC üzerinden aldığınız miktarda yakıt FSA clientta da işlemiş. Direk FUEL UP' ı seçip FLY NOW seçeneğini seçerek yine kayıdı başlatın.
10. FSX üzerinden uçuşunuzu icra edin.
11. İndikten sonra kapıya taxi yapın. Kapıda Park Frenlerini açın.
12. FSA Client' a gelin, END FLIGHT' ı seçip uçuş hakkındaki bilgi kısımlarına devam ederek sonlandırın. Client tekrar karşılama ekranına dönecektir.
13. FSAirlines ın web sitesinden uçuş hakkındaki bilgileri yine her zaman görebilirsiniz.
FSAIRLINES KURALLARI
1. Taksi hızı 25 Knot u geçmemeli.
2. 10000 ft altında 250 Knot gösterge hızı geçilmemeli.
3. Kalkmadan önce gece ve gündüz İniş Işıkları açık olmalı.
3. 10000 ft üzerinde İniş Takımları ve İniş Işıkları açık olmamalı.
4. İnerken en son 1500 ft sınırına kadar İniş takımları ve landing light açılmış olmalı.
TAVSİYELER
1. Yakıt için gidilecek mil x 35 (sabit katsayı boing 737 serisi için)
Lütfen ihtiyacınız dışında yakıt almayınız, FSAirlines da da gerçekte olduğu gibi en karlı uçuşlar, ihtiyaç kadar alınan yakıt ile gerçekleşmektedir.
2. FSX genel ayarlarından "Kazalar" seçeneği mutlaka kapalı olsun. Böylelikle kaza ile sonlanan uçuşlarda hem pilot puanı hem de şirket itibar Puanı etkilenmeyecektir.
3. Herhangibir sebeble iptal etmek istediğiniz uçuşu, FSA Client' ın penceresini kapatarak veya Windows Görev Yöneticisinden İşlemi sonladırarak iptal edip uçuşa yeniden başlayabilirsiniz.
4. Alışana kadar bu aşağıdaki checklisten faydalanabilrisiniz.
KALKIŞTAN ÖNCE:
1. FSA client başlatmadan yerde park frenleri çekili olsun.
2. Piste girdiğiniz de Landing light açık mı?
3. Kalkıştan sonra göstergede 5000 feet e geldiğinde Teker kapat - Landing light kapat
4. Garanti olması için 11000 feet e gelene kadar 235 Knot hızınızı koruyun. Ruzgardan dolayı hız değişebilir 15 knot guvenli bölge kalsın.
İNERKEN:
1. 11000 ft de durun hızınızın 235 knot a gelmesini bekleyin
2. 5000 ft de teker aç - ışık aç
3. Pisti terkettikten sonra ışık kapat
4. Kapıya gelince park freni çek Clientı sonlandır.
2) Rota Oluşturma: Bildiğiniz üzere rota oluşturma işlemlerini FS Airlines sitesi üzerinden gerçekleştiriyoruz. Bunun içinse http://www.fsairlines.net adresinden "Uçuş Planı" sekmesine gelip, oradan "Rota Ekle" dememiz gerekiyor. "Uçuş No." yazan yerdeki "FLT1234" olan numarayı KESİNLİKLE silip, "VAxxx" şeklinde değiştirmemiz gerekiyor. Kalkış ve Varış alanlarımızı girdikten sonra saat kısmını opsiyonel olarak değiştirebiliriz. Rota kısmında bulunan default rotayı da silip ister doğru rotayı yazalım istersek boş bırakalım ki, sistem bizim uçacağımız rotayı yanlış tanımasın. Bundan sonraki en önemli adım ise uçak tiplerini işaretlemek. İnsanoğlu tembelliğe ne yazık ki çok yatkın olduğundan dolayı, bizler de bazen "sadece kendi uçacağım uçağı seçsem bana yeter..." mantığıyla rota oluşturup, bu rotadan daha sonra faydalanmak isteyecek olan fakat başka bir uçak tipiyle uçacak olan aile fertlerimizi, yeniden rota oluşturmak zorunda bırakabiliyoruz. Bunun yerine fazladan sadece 10 saniyemizi harcayacağımız bir işlem yaparak, orada bulunan tüm uçak tiplerini işaretlemenizi özellikle rica ediyorum. Bundan sonra sayfanın en altındaki "Rota Ekle" butonuna bastıktan sonra gelen fiyat oluşturma sayfasındaki fiyatta herhangi bir oynama YAPMAKSIZIN devam ettiğimiz takdirde, gayemize ulaşmış ve var olmayan bir rotayı sisteme eklemiş oluruz. "Var olmayan" bir rota olması da aynı şekilde önemli noktalardan biri. Uçmak istediğiniz rotanın var olmadığından emin olduktan sonra yeni bir rota oluşturmanız daha mantıklı ve pratik bir çözüm olacaktır.
3) İstenmeyen Crash Olayları: Genellikle belli başlı sebeplerden dolayı sistem bize "Crash" cezası verir. Bu ceza kişisel uçuş puanı ortalamamıza yansıdığı gibi, Vatan Air VA şirketinin "İtibar Puanı"na ve bütçesine de doğru orantılı bir şekilde yansır. "Crash" cezası ise genelikle şu durumlarda verilir;
a) Olması gerekenden çok daha sert bir iniş olduğu takdirde,
b) Default uçaklarla AutoLand yapıldığında,
c) Realism ayarları yüksek olduğu zamanlarda,
d) Crash'ın kelime anlamı olan "Kaza" gerçekleştiğinde.
Bu gibi durumlarda alınabilecek önlemler oldukça kolay ve kullanışlıdır. Örneğin;
-
Çok sert bir iniş yapacağınıza kanaat getirmiş durumdaysanız pisti pas geçip, ikinci bir yaklaşma ile daha stabil bir iniş gerçekleştirebilirsiniz.
-
FMC veya INS bulunmayan ve "Default" diye tabir ettiğimiz uçak tiplerindeki ILS yaklaşmalarda, son yaklaşmaya geldiğimiz ya da pist görüşünü sağladığımızda Autopilot'dan çıkıp, manuel bir iniş gerçekleştirebiliriz. Default uçaklar teker koyma anında burunlarını kaldırmadıklarından dolayı FSA Client sistemi bunu sıklıkla "Crash" olarak algılayabiliyor.
-
Hobimizi icra ederken mümkün olduğunca realistik şartlarda uçuşlarımızı yapmak eminim ki hepimiz için daha heyecan ve keyif verici oluyor. Ancak bu gibi durumlar FS Airlines ile yaptığımız uçuşlarda ciddi bir risk olabilir. Mesela 5 saatlik bir uçuşun son yaklaşmasında Scenery'deki bir hata ya da küçük bir anlaşmazlıktan dolayı kırım gerçekleştiği takdirde uçuşunuz yandığı gibi üstüne bir de crash olduğunuz için hem maddi zarara girer, hem de bağlı bulunduğunuz ailenin itibar puanında bir düşüşe sebep olmuş olursunuz. En pratik çözüm ise, FS Airlines üzerinden rezerveli bir uçuş yapmaya karar verdiğiniz zaman, Realism ayarlarını minimum konuma getirmekten geçer.
-
Crash, yani kaza olacağından emin olduğunuz durumlarda yapılacak çok basit ve mantıklı bir çözüm var. Farzedelim ki yakıtımız bittiği için süzülerek inmeyi planladık ancak mesafenin ya da yüksekliğin yetersiz olduğu kanaatine vardık. Veya bir anlık dalgınlıktan dolayı uçağımız Stall oldu ve hızla irtifa kaybediyoruz. Yere fazlasıyla yaklaştık ve kurtarmamızın imkanı yok. Bu durumda FSA Client'ini "X" işaretine basıp sıradan bir internet sayfasını kapatır gibi, ivedi bir şekilde kapatırsak gönül rahatlığıyla içinde bulunduğumuz durumdan zevk almaya çalışabiliriz. Aksi halde yine maddi ve itibar puanı cinsinden zarar hem kendi hanemize hem de Vatan Air VA hanesine otomatikman işlenir.
KAYNAK:http://www.vatanairva.com/forum/showthread.php?tid=237

İVAO NEDİR ?
-Online Multiplayer ortamları, uygulanabilecek tüm havacılık kurallarını simule eden, online olarak uçuşlarınızı diğer simulatör pilotlarıyla birlikte icra edebileceğiniz, gerçek zamanlı hava koşullarını ve yine bu hobiye ilgi duyan tüm dünyada ki kişiler ile online uçuş etkinliklerine katılabileceğiniz, online ATC hizmeti de sunan bir platformdur.
-İVAO online hizmetlere katılmak istiyorsan durma sende üye ol! :) https://www.ivao.aero/
